Archiwum aktualności

Obrazek dla aktualności
17.02.2017 |
Nowoczesna linia do sera

Mleczarnia w Chojnicach doinwestowana. Ostatnim etapem nowego oblicza zakładu i nowej linii produkcyjnej było uruchomienie układu do krojenia i transportu sera.

Ciężka praca ludzi została zastąpiona maszynami. Człowiek jest jednak niezastąpiony do ich obsługi.

W sierpniu 2015 roku w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek w Chojnicach uruchomiono nowoczesną linię do produkcji sera, głównie sera Salami i Gouda w blokach. Wartość inwestycji wyniosła 26 mln zł. Zastąpiła ona w większości stare urządzenia, które wymagały dużego wysiłku fizycznego od pracowników. Pozostało jednak „wąskie gardło” zakładu – ręczne wyciąganie serów z solanki i ich pakowanie.
- Inwestycja była niezbędna, ale z uwagi na trudny okres w mleczarstwie została odłożona w czasie – mówi Damian Kożuch, dyrektor zakładu – Dotychczas pracownicy musieli ręcznie układać kilka ton sera dziennie. Następnie, za pomocą elektro wciągów, zanurzać kontenery z serami w basenach solankowych. Po ich wysoleniu zapakować w worki lub pokroić na odpowiednią długość na ręcznej krajalnicy. Ten odcinek został zastąpiony nową linią do wyciągania sera z możliwością cięci ich na kawałki - dodaje Kożuch.
Dziś sery z linii praktycznie same wpadają do nowego basenu solankowego. Pracownicy muszą jedynie kierować je na odpowiednią półkę kontenera. Po wysoleniu sery są wypychane siłą prądu solanki, a pracownik ma za zadanie ustawić je na taśmę podającą do automatycznego krojenia. Ser jest transportowany praktycznie „pod worek” , więc obsługa ma o wiele mniej pracy, a praca ta nie jest tak ciężka, jak w poprzednim systemie pakowania.
- Dążymy do unowocześniania naszych zakładów, optymalizacji procesów produkcji. Oponenci zarzucą, że zamieniamy pracę ludzi na pracę maszyn. Jednak dla nas człowiek jest najważniejszy i staramy się zapewnić załodze bardzo dobre warunku pracy właśnie poprzez mechanizację – mówi Edward Bajko, prezes Zarządu.
Chojnicka mleczarnia od 2015 roku produkuje na nowej linii ser Salami i Gouda, głównie pod marką Serenada. Na lokalnym rynku można również kupić Salami sygnowane marką „Nasz salami”, do której przez lata przywiązało się wielu konsumentów.